Σε εστίαση και καταλύματα τρεις στις τέσσερις νέες θέσεις εργασίας

job-carrier-nea-asep-08
0

Σε επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας έχουν αναχθεί οι σερβιτόροι, οι τραπεζοκόμοι, οι μπάρμαν, οι καμαριέρες, οι ρεσεψιονίστ, οι λαντζέρηδες κλπ, καθώς μόνο τον μήνα Απρίλιο προσέλθησαν 75.827 άτομα σε καταλύματα (ξενοδοχεία) και υπηρεσίες εστίασης από το σύνολο των 100.246 νέων θέσεων μισθωτής εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου προσλήψεων-αποχωρήσεων του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας.

Δηλαδή, στην πράξη η αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα μεταφράζεται στη δημιουργία τριών στις τέσσερις νέων θέσεων εργασίας σε κλάδους όπως τα καταλύματα και η εστίαση. Η αυξημένη ζήτηση στις συγκεκριμμένες ειδικότητες εργασίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη στην εσωτερική αγορά ολοένα και περισσότερων καταλυμάτων και χώρων εστίασης για την κάλυψη των αναγκών εξαιτίας και της αναμενόμενης αλματώδους αύξησης του τουρισμού για τη νέα θερινή σεζόν.

Ειδικότερα, τον μήνα Απρίλιο προσελήφθησαν 24.029 νέοι σερβιτόροι, τραπεζοκόμοι και μπάρμαν, 15.052 νέοι μάγειρες σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, 1.226 νέες καμαριέρες, 7.664 εργαζόμενοι στην υποδοχή ξενοδοχείων, ρεσεψιονίστ και γκρούμ και 6.675 λαντζέρηδες.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, η θετική διαφορά των 100.246 νέων θέσεων εργασίας στο ισοζύγιο προσλήψεων -αποχωρήσεων αποτελεί για το μήνα Απρίλιο ρεκόρ 17 ετίας (από το 2001) με τις νέες αναγγελίες προσλήψεων να φτάνουν τις 268.072 θέσεις εργασίας και τις αποχωρήσεις εργαζομένων (οικειοθελείς η λόγω καταγγελίας η λήξης συμβάσεων) τις 167.826.

Ανάλογη θετική διαφορά που μεταφράζεται στον αριθμό των 155.826 νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με τις αποχωρήσεις εργαζομένων καταγράφεται και για το τετράμηνο Ιανουάριος-Απρίλιος 2018, ενώ στα συν προσμετράται και η αύξηση που σημειώνεται, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, έναντι της μερικής απασχόλησης,φτάνοντας πλέον να αντιστοιχούν στο 55,6% του εργατικού δυναμικού.

Πηγή: newpost.gr

Σχετικα blogs

Αφηστε μας το σχολιο σας